Har du også en forkert opfattelse af, hvad skizofreni er?

Mange mennesker tror, at definitionen på skizofreni er, at patienten skifter vilkårligt mellem forskellige personligheder. Det er imidlertid ikke sådan, tingene forholder sig i virkeligheden. Alligevel er det dog den gængse opfattelse, og det kan være med til at stigmatisere de personer, der lider af skizofreni. Du kan læse mere om skizofreni her.

Symptomerne kan inddeles i to kategorier

Symptomerne på skizofreni kan deles op i to kategorier; de positive og de negative. Dem, der betegnes som værende positive, kommer til udtryk ved, at der tillægges ting til verdensopfattelsen; stemmer, hallucinationer, paranoia samt vanskeligheder ved at skelne mellem det virkelige og uvirkelige.

De negative symptomer er, når ting forsvinder fra patientens liv; sociale kompetencer, der ikke længere er tilstedeværende, svækket hukommelse, træthed samt mistet evne til at glæde sig over de gode ting ved tilværelsen.

Forskellen på de to symptomkategorier

Forskellen på, hvordan de positive og negative symptomer behandles, er, at de negative symptomer skal ’trænes væk’ via et behandlingsforløb, hvor de positive symptomer kan behandles med antipsykotisk medicin — i de fleste tilfælde.

Den gængse opfattelse, hvor den skizofrene veksler mellem forskellige personligheder, relaterer sig altså udelukkende til en ekstrem grad af de positive symptomer, der bedst kan beskrives som værende psykotiske.

Det er muligt at komme videre

Det kan diskuteres, hvorvidt det er muligt at helbrede skizofreni. Hvad der derimod ikke kan diskuteres er, at det godt kan lade sig gøre at komme til at leve et normalt liv — med eller uden skizofreni eller symptomer herpå.

Det forudsætter dog, at den skizofrene arbejder for det; at han eller hun er i stand til at passe på sig selv og leve et liv, der hverken involverer stoffer, alkohol eller andre rusmidler, at gøre en aktiv indsats for at bibeholde sine sociale kontakter, samt at søge den hjælp, han eller hun er berettiget til og har brug for.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *