En god karriere er ikke et fravalg af et godt familieliv. Og heller ikke omvendt.
En moderne arbejdsplads rekrutterer ofte med lokkende fraser, der påpeger forståelse for det hele menneske og sætter fokus på værdier, der giver et bedre forhold mellem arbejde og privatliv.
Alligevel oplever flere danskere et stigende forventningspres for at være tilstede for deres arbejde – og gerne svare på mails eller tale med deres chef i fritiden. Den type små overgreb på privatlivet er blevet mere og mere acceptabelt. Så hvordan forholder du dig som ansat til den nye norm, når DU gerne vil opstille klare grænser mellem dit professionelle og private liv? Her følger 3 gode råd, der er nemme at påbegynde.
Vær ærlig
Har du nogensinde overvejet, at din chef ikke har tænkt over, at det er et problem, han eller hun sender en forespørgsel selvom du har fået fri? Eller at dine kollegaer måske har en anden tolerance over for forholdet mellem fritid og arbejde?
Vi er alle forskellige, og det bedste du kan gøre for dig selv, er at være åben omkring det. Fortæl dine kollegaer og din chef, at du gerne vil værne om din fritid, og at du, selvom du har et liv uden for arbejdspladsen, er lige så dedikeret som alle andre. Det er vigtigt med klare rammer, da arbejde og privatliv ellers kan opløse hinanden.
Invester dig selv med måde
I dag forventes det ofte, at man lægger både hjerte og hjerne i sit arbejde. I et land som Danmark er vi endda så privilegerede, at vores arbejde ofte er baseret omkring en af vores lidenskaber. Derfor kan det også være svært at finde ud af, hvor meget af sig selv, man skal ”give” som privatperson og karrieremenneske. Husk dog altid, at dit engagement skal ledsages af en vis distance, så alt ikke bliver arbejde. Den situation er nemlig farlig, og kan føre til tab af din store lidenskab. Sørg med andre ord for at udvise selvledelse og kontrol.
Søg hjælp hvis du mærker ubehag
Ifølge psykologien er der 5 ”værktøjer”, der skaber lykke hos en person. Det drejer sig om positive følelser, mening, engagement, at lykkes og at have nære relationer.
Hvis du føler, at du ikke har disse, eller at de er ved at falde fra hinanden, kan det være et tegn på, at der mangler balance i dit liv. Spørg dig selv, om du har de forhold i dit liv, der tillader dig at nyde livet. Det er ikke nødvendigvis kun dit arbejdsliv, der kan forårsage tab af lykke, men ofte er det et af de steder, der bør analyseres først. Husk altid at tage en professionel med på råd, hvis du mærker din lykke svinde, og ikke har værktøjer til at gøre noget ved det.
Denne artikel er skrevet med gode råd fra Lifework psykoterapeut i Odense, der vejleder i blandt andet karriererådgivning samt balancen mellem et godt arbejdsliv og familieliv.