Kan to mennesker have samme drøm?

Kan to eller flere personer dele den samme drøm? Så vidt jeg ved, har der ikke været nogen videnskabelige undersøgelser af dette spørgsmål. Men der er bogstaveligt talt tusindvis af veldokumenterede konti.

De bedst dokumenterede tilfælde involverer terapeut-klient delte drømme. I disse er der et professionelt uddannet terapeut, der kontrollerer den påstand, at drømmen sket med både terapeuten og klienten omkring samme tid. De næste-bedst dokumenterede tilfælde involvere folk i tætte relationer som forældre / børn, ægtefæller eller kærester. I overensstemmelse med den virkning, følelsesmæssig nærhed på fælles drømme, vi har også masser af veldokumenterede tilfælde af tvillinger deler den samme drøm. De mindst veldokumenterede tilfælde involverer helt fremmede deler den samme drøm. (Vi har kun anekdotiske beretninger om fremmede oplever den samme drøm, fordi de fremmede skete at løbe ind i hinanden og anerkende hver anden fra drømmen!)

Jeg har skrevet om de delte drømme tvillinger i denne blog og citerede kilder på tvillinger i stillingen. For kilder på delte drømme mellem terapeuter og klienter, se Anthony Shafton s 1995 bog Drøm Reader. For kilder på komplet fremmede deler drømme, se Frank Seafield drøm Kuriositeter. Du kan også finde fora på delte drømme over hele internettet. Vi er nødt til at konkludere, at mennesker overalt må lejlighedsvis oplever den samme drøm som en anden person. Gode links: Mindyourbody.dk, sundhedsleksikon.dk og sundscience.dk.

Hvad skal man mene om denne kendsgerning? Først alt vi har, er anekdotiske beretninger. Folk tror de oplevede den samme drøm, men vi er nødt til at forblive skeptisk indtil kontrollerede videnskabelige undersøgelser gennemføres. Desuden er de to mennesker involveret aldrig enige om alle detaljer om den fælles drøm. Ikke desto mindre, har jeg lært at respektere anekdotiske beretninger i verden af ​​drømmen forskning, fordi disse rapporter er normalt pålidelige. Der er ikke noget incitament for folk til at lyve om oplevelsen.

Der er nogle fællestræk blandt de rapporter, der øger tilliden til deres pålidelighed. For eksempel, oftest de to involverede kender hinanden og er følelsesmæssigt tæt på. Selvfølgelig, du er mere tilbøjelige til at høre om usædvanlige erfaringer involverer to personer, hvis de ser hinanden på en regelmæssig basis. Derudover den måde, hvorpå de to personer typisk opdager, at de delte en drøm er, at én person begynder at dele drømmen uden at vide, at den anden person havde samme en indtil den anden person hopper i og afsluttes den.

Folk rapporterer ofte, at intet usædvanligt sket før den delte drømmen. De rapporterer, at de ikke taler om drømme med den anden person før arrangementet, så der er ingen tegn på at påvirke eller priming effekter. Det faktum, at de to involverede personer ofte ikke er enige om alle detaljer i drømmen faktisk øger min tillid til, at rapporterne er ærlige konti. Det synes uundgåeligt, at individuelle forskelle, der spænder fra humør til IQ til hukommelse forskelle forhindre folk minder alle detaljer i en drøm-så rapporter om en fælles drøm bør variere i overensstemmelse hermed. Den lille mængde af varians om detaljer i rapporter om fælles drømme giver derfor mening. Interessant, kan timingen af ​​hændelsen forskelligartede. Undertiden fælles drøm finder sted på samme tid for både mennesker. I andre tilfælde gør det ikke. Hvad er bemærkelsesværdigt er, at så meget af den fælles drøm, undertiden herunder små detaljer, der mindede så forbavsende ens eller endog identiske med de to involverede personer, uanset tidspunktet for deres erfaringer.

Så lad os foreløbig acceptere det faktum af fælles drømme: To personer kan have den samme drøm. Hvad betyder dette betyde for videnskaben om drømme? Hvis vi antager, at hjerner producerer drømme, vi er nødt til at antage, at de to hjerner involverede var i de relevante hjernetilstande at producere identisk indhold i to personer. Dette kan betyde, at de to personer skal have været i identiske hjernetilstande, og at disse identiske tilstande produceret den samme kognitive indhold.

Men denne mulighed synes næsten umuligt for mig givet den enorme plasticitet og variation i hjernen fysiologier tværs individer. Selv hjerner af tvillinger er langt forskellige. Så tillægge delte drømme til tilfældigvis identiske hjernetilstande synes en strækning. Men andre alternative forklaringer er lige så utiltalende: For eksempel to mennesker, der har den samme drøm synes at antyde, at drømme er ikke blot produkter af den sovende hjerne. I stedet opstår de uden for os og derefter “ske” for os. De er i en vis forstand uafhængigt af de hoveder, som registrerer og udtrykke dem. Drømme er måske produkter af den interpersonelle kulturelle verden og flyde i den kulturelle morphospace venter på at stå på en individuel bevidsthed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *