Sådan kobler du af i en hektisk hverdag

Mange lider af stress i dag på grund af de mange krav der bliver stillet af andre og ikke mindst af sig selv. Det er især kvinder der bliver udsat for stress. Hvis du føler du er ved at blive ramt af stress er det vigtigt at du tager hånd om det med det samme. Her er nogle gode råd til at koble af og dermed forebygge stress.

Sluk mobilen

Smartphones påkalder konstant din opmærksomhed og den frister os til at lave overspringshandlinger rigtig ofte. Hver gang vi får en besked, en e-mail, et opkald, og så videre, tager vi automatisk stilling til det med det samme, og det kan forstyrre det man var i gang med. Derfor hjælper det at slukke for mobilen en gang imellem når du har brug for en pause, når du er på arbejde, eller når du er sammen med andre mennesker.

Prøv meditation

Meditation har en stressforbyggende virkning, da det parasympatiske nervesystem bliver aktiveret under meditationen, hvilket får os til at slappe af. Musklerne slapper af, pulsen og blodtrykket falder, åndedrættet bliver langsommere og hjernens mængde af rolige alfabølger øges.

Der er blevet lavet mange undersøgelser, der viser at meditationen er med til at hjælpe på vores helbred, derunder vores immunforsvar. Meditation gør os bedre til at slappe af, forbedrer hukommelse og vi har lettere ved at koncentrere os.

Få en god søvn

Et godt helbred har stor effekt af hvor godt og tungt vi sover om natten. En time inden du skal sove er det vigtigt at du får slappet af i kroppen og i hjernen. Sluk fjernsynet, og læg mobilen fra dig og brug i stedet den sidste times tid på at læse en bog, eller tage et varmt bad, gerne et karbad. Det er også en god idé at lufte ud i soveværelset hver aften, så du får en masse ilt ind i rummet.

Derudover er det en god idé at skabe en god døgnrytme ved at have et fast tidspunkt du går i seng om aftenen og står op om morgenen. Også i weekenden. Så undgår du at du sover længe i weekenden og bliver nødt til at gå sent i seng om aftenen, som resulterer i at du får for lidt søvn når du skal tidligt op mandag morgen.

Tag en ferie

Hvis du har haft nogle hektiske uger både på arbejdet og derhjemme, så kan det være en god måde at forebygge stress ved at tage på ferie og komme væk fra hverdagen, gerne i en uge eller to.

Det er dog vigtigt at ferien ikke bliver en stressende process i sig selv. Tag afsted alene eller sammen med din partner. Tag på en spontan ferie, så du ikke har for meget forberedelsestid til at gå og blive stresset over ferien. Kig eventuelt på afbudsrejser til Malaga. Her er der masser af muligheder for afslapning og at passe lidt på dig selv. I nogle tilfælde er det en fordel at du har noget du kan fordybe dig i imens du holder ferie, for at få tankerne væk. I Malaga er der masser af muligheder for at dyrke sport, som golf, tennis eller svømning. Fordyb dig eventuelt i en af de sportsgrene og hyg dig med det stille og roligt.

Brug tid med din partner

Stress kan mindske din sexlyst og din sexevne. Dog er sex en rigtig god måde at forebygge og afhjælpe stress på. Al fysisk kontakt og intimitet virker nemlig fysiologisk afstressende, og kan også være med til at forbedre din søvn. Hvis du føler du har brug for lidt ideer eller hjælp til forførelsen af din partner kan du købe dig et sex kostume, som kan sætte lidt gang i det, uden den store kreativitet.

Få hjælp af en psykolog

Hvis du synes du har brug for lidt mere mental hjælp, kan det være en fordel at få snakket om det med nogen. Kontakt din privatpraktiserende læge og få lavet en stresstest, der kan fortælle dig om hvor alvorlig din situation er. Få også lavet denne test hos en psykolog, og hvis du får samme resultat som hos lægen, så skal du bede din psykolog om at sætte et behandlingsforløb op for dig.