Skab glæde med musik

Det fleste af os ved nok, hvordan musik kan være med til at påvirke humøret. Musikken kan rykke ved vores følelser og skaber melankoli, nostalgi, tryghed, forstærke vrede eller gøre os glade.

Faktisk har en forskergruppe videnskabeligt bevist, at når vi lytter til musik, så har vi ved allerede hørte numre en bestemt viden om, hvad der kommer til at ske, ligesom vi, når vi lytter til nyt ukendt musik, trækker på vores erfaringer for, hvad der sandsynligvis sker i nummeret. Når vi rammer plet, og støder ind i musik, vi særligt kan lide, frigives der dopamin i hjernen, som er med til at gøre vores humør bedre.

Forskerne påviste også, at særligt 3 faktorer spiller ind, når vi lytter og bedømmer ny musik. Kan vi lide musikken, er det ofte fordi, vi kan sammenkæde de nye toner med tidligere lydoplevelse, fordi vi har en underbevidst forståelse for musikken og de kommende elementer i den – og fordi der kan følge positive musikalske overraskelse, som bliver indfriet på en ny og uventet måde.

Musik går i hjernens område for latter

Da førnævnte forskere foretog deres forsøg, konkluderede de samtidig via en fMRI-scanner, der kan måle blodgennemstrømninger i hjernen, at musikken tydeligt påvirker et område i hjernen, som hedder Nucleus accumbens. Lige præcis det område spiller en stor rolle, når der kommer til nydelse, latter, glæde og belønninger. Og dette område havde musikken altså stor indflydelse på.

Se musikken live og få endnu mere glæde

Musikken er i sig selv et godt redskab til at frembringe glade følelser, men det at nyde musikken med andre kan fremtvinge endnu mere positive reaktioner.

Tag f.eks. en koncert med hele Danmarks Keld og Hilda, der i årevis har turneret i hele Danmark og skabt glæde og minder for de mange koncertgæster. Keld og Hilda er et familievenligt musikalsk par, der er kendt for deres fremragende dansktop og optræden ved festivaler, shows, byfester og meget mere.

Her har deres musik faktisk skabt mere end bare glæde, da en live koncert bringer flere positive aspekter. En koncert skaber nemlig også endorfiner, der booster humøret, ligesom de minder, koncerten skaber, kan danne serotonin, der påvirker lykkefølelsen.

Musik og koncerter er dermed et fremragende redskab, hvis man vil ud og have det sjovt sammen, og der findes mange gode muligheder for at vælge en koncert hvor hele familien – fra børn til bedsteforældre – kan være sammen om begivenheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *