Svære overvejelser, dyre beslutninger

Selvom det ikke er pænt sagt, så er det dyrt at dø – længere er den ikke. Prisen på en begravelse eller bisættelse kan nemt nå de 50.000, hvis man ikke er opmærksom på, hvad man betaler for. Så sæt dig ned og overvej; hvad koster en bisættelse eller begravelse? Og hvad skal du overveje en ekstra gang?

 

Forventninger

Udgifterne til en begravelse eller bisættelse er ikke kun en kiste og lidt blomster. Først og fremmest afhænger den samlede pris i høj grad af, hvilke materialer og udsmykning, du vælger. Det handler om, hvordan du ønsker, at ceremonien skal foregå, men også af, hvilke ønsker den afdøde havde. Man ser ofte eksempler på, at den afdøde – inden dødsfaldet – har fremlagt ønsker om, hvordan afskeden skal foregå. Nogle ønsker en stor begivenhed –  ja nærmest en festlig ceremoni – hvorimod andre foretrækker, at begravelsen eller bisættelsen knap nok skal finde sted. Folk har forskellige holdninger til døden samt livet efter døden og dermed individuelle holdninger til begravelsens eller bisættelsens forløb.

 

Mange små udgifter

Udover kiste og blomster er der udgifter, som pårørende normalvis ikke er forberedt på. Det kan eksempelvis være sanghæfter, kørsel og kontakt til myndighederne. Heldigvis er bedemanden til for at hjælpe gennem disse overvejelser.  Bedemanden giver dig et samlet nøjagtigt prisoverslag over egne ydelser, som oftest er:

  • Urne
  • Kiste
  • Kørsel med rustvogn
  • Tøj til afdøde
  • Honorer

 

Prisen på ydelserne aftales med familien og afhænger desuden af, hvilken pris leverandøren giver. Leverandører rundt omkring i Danmark kan sagtens have forskellige priser.

 

Valg af kiste

Selvom bedemanden står for bestilling og klargørelse af kisten, så tages valget hos de pårørende. Dét valg er først og fremmest et svært valg, men også et dyrt valg. Her skal pårørende overveje materiale og udsmykning af kisten. Skal kisten være hvid, af egetræ eller fyrretræ? Skal låget på kisten være glat og udsmykkes med guirlander? Eller skal kisten være ubehandlet uden udsmykninger? Alle disse overvejelser skal tages med i beslutningen. Afhængig af det endelige valg er prisen på kisten fra 6.5000 kr. helt op til kap 13.000 kr. Såfremt afdøde skal kremeres, skal asken fra afdøde opbevares i en urne. Denne koster fra 800 kr. til knap 1200 kr. Familien bestemmer selv, hvad de vil gøre med asken efter kremeringen. Læs mere om nøjagtige priser på en begravelse eller bisættelse her – og bliv klogere på den svære afsked.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *